2013. július 18., csütörtök

Filmkritika - Killing Season (2013)

Kritika: Papp Zsolt


Eredeti cím: Killing Season
Műfaj: Akció / Thriller
Rendező: Mark Steven Johnson
Forgatókönyv: Evan Daugherty
Szereplők: Robert De Niro John Travolta, Milo Ventimiglia
Játékidő: 91 perc
Bevételi eredmények: $ 39,881 (USA)
Hazai bemutató: N/A
Forgalmazó: N/A
FDM értékelés85%
____________________________________________________

Háború, egy az egy ellen!

Mark Steven Johnson igazából 2003-ban lépett a színre/köztudatba, méghozzá az általa rendezett Daredevil - Fenegyerekkel. Akkor sokak szívébe belopta magát és a munkáját is ennek megfelelően folytatta. Olyan címeket köszönhetünk neki mint a Szellemlovas (2007) és a Minden kút Rómába vezet (2010). Tehetséges, kiegyensúlyozott és a munkáját végletekig tisztelő úriemberről beszélünk, aki 1964. október. 30-án látott napvilágot a Minnesota (USA) állambeli, Hastings városában. A szellemlovas folytatásában már "csak" executive producerként volt jelen, de nem sokkal később úgy döntött leszerződteti új akcióthrilleréhez a Killing Season-hez Robert De Nirot és John Travoltát. Nézzük hát, hogyan is olvad lassú tűzön a vaj.

 A két főszereplőről tudjuk nagyon jól, hogy megfontolják alaposan mihez adják a nevüket. Nincs ez most sem másképp, hiszen a játékukban nem mutatkozik egy pillanatra sem, hogy nem élték volna bele magukat a szerepükbe, sőt jóformán elkényeztetik a célközönséget. Egy olyan háborús veteránokat alakítanak, akiknek az arcizmaik rezzenésével is kerek-egész mondatokat lehet megfogalmazni. Travolta egy szerb nemzetiségű veterán katona, Emil Kovac bőrébe bújik, míg ellenfele De Niro, Benjamin Ford hadnagyot hivatott életre kelteni. Az akció jellege a filmnek egy-két helyen ellaposodik, de erről nem is igazán Travolta, hanem az öregedő Robert tehet. A vígjátékokban könnyedebben belesimul a szerepébe, míg most valamivel alábbhagy ez a fajta szenvedélye. Viszont Travolta mesterien megjátszott akcentusa és hangleejtése önmagában megfagyasztja az emberben a vért. A dialógusok és a történetvezetés példaértékű. Nincsenek üresjáratok mert minden pillanatban előrébb haladunk a sztorival. Amennyire hiányzik az akció lendületessége és hevessége, annyival mesteribb drámai jeleneteket varázsol Mark a képernyőre. A forgatási helyszín szépsége a zenei aláfestések és a végletekig felfokozott izgalmak miatt szerintem egy kiváló alkotással találkozhatunk. A forgatókönyvíró személye Evan Daugherty, aki már jártas az ilyesfajta történetekben, hiszen a Hófehér és a vadász-t (2012) is az ő tollának lenyomatából adoptálták a képernyőre. Az más kérdés, hogy a filmet bűn volt létrehozni. Egyenlőre annyit tudok mondani, hogy aki szereti a két színész eddigi munkáját és szeretne kikapcsolódni közel másfél órán keresztül, annak kötelező a produktum megtekintése.    

 A film forgalmazója a Millenium Entertainment. A cég nem verte nagy dobra a hírverést és a bemutatást sem. Mindösszesen 12 moziba jutott el világszerte. A bemutató dátuma 2013. július 12-e volt. Hozzánk szerintem csak kék korongon érkezik, de egyenlőre nem tudni mikor. Az IMDb-n kapott értékelés (5,3) kissé lesújtó eredményt mutat és mindemellett méltatlan dolog volt a kritikusok általi lehúzás. A büdzséről nincs pontos adat. A 8 napja moziban vetített alkotás eddigi bevétele $27,713.