2013. augusztus 5., hétfő

Filmkritika: A bűn éjszakája (2013)


Kritika: Papp Zsolt

Eredeti cím: The Purge
Műfaj: Horror / Sci-fi / Thriller
Rendező: James DeMonaco
Forgatókönyv: James DeMonaco
Szereplők: Ethan Hawke, Lena Headey, Max Burkholder
Játékidő: 85 perc
Bevételi eredmények: $ 64,421,000 (USA)
Hazai bemutató: 2013. szeptember 5.
Forgalmazó: UIP
FDM értékelés: 10%
______________________________________________________






Az USA-ban nagy sikernek örvendő történet, végtelenül agyafúrt és eszméletlenül sz*r!

Egy izmosabb előzetesnek néha akkora ereje van, hogy képes emberek tömegét megtéveszteni. Talán nem ritka esetről van szó, hiszen egy komolyabban összevágott trailer sokszor ügyesen kicsikarja magából azt a közönséget, akiket a későbbiekben a teljes műsorra is megnyer. Így akár szívesen váltanának (a jó mozifilm reményében) rá jegyet. Majd a látottak után nemhogy hátast nem dobnak, egyenesen zaklatottá válnak, hogy mi is volt ez a gané, amit lenyomtak a szemükön. Na most van nekünk egy James DeMonaco nevezetű úriemberünk, aki a bűn éjszakája esetében egy igazi mágus. Előzőleg annyit lehetett tudni a történetről, hogy a nem túl távoli jövőben játszódik, ahol a bűnözés, mint olyan annyira elharapódzott, hogy egy gombostűt nem lehet elejteni semelyik büntetés-végrehajtó intézményben. Majd erre fel kitalálja az okos kormány, hogy legyen egy fél nap, amikor "tisztuljunk" meg. Igen, megcsináljuk! Csináljuk meg! Évente egy alkalommal induljon be a gépezet és dübörögjön 12 órán keresztül. Ilyenkor minden tisztességes, jóravaló állampolgár bezárkózik a maga kis vackába és élesíti a high-tech biztonsági rendszerét, hogy az adott otthonból még a kieresztett bélgáz se tudjon könnyedén távozni. No meg egy árva lélek se tudjon behatolni. Ezzel egyidőben a bűnözésre felesküdött jó nép elindul gyilkolászni, fosztogatni, rabolni, kivégzősdit játszani. E felett a nehéz fizikai munka felett a törvény őrei tisztességesen szemet hunynak, sőt mentőt se lehet hívni, meg úgy egyébként is... így jártál, ha nem bújsz el. Ugyanis mekkora jó már, hogy az adófizető állampolgár úgyis biztonságban van, így jobb híján gyilkos fog kinyiffantani gyilkost. Na ez az igazi megtisztulás. Oké, aláírom nem egy elveszett ötlet, de akkor miről szól a film, ha nem erről? Hát amúgy meg lófütty, amit az orrunk alá dörgölnek. Ez egy tök sima, lapos, elcsépelt, unalmas, gyenge, alattomos, százmilliárdegyszer látott, lerágott csontocska. Na jó nem kínzok senkit: ez egy túlélő-horror. Ez csak a performansz volt, a csillogó gyémánt a kutyagumi felett.
Valójában adott egy négy fős család, a Sandin-ék. James Sandin (Ethan Hawke) a dolgozó apa és háztartásbeli párja Mary (Lena Headey). Ja igen, meg az asszony ágyékának két gyümölcse, Charlie és Zoey. Az ő házukból nézhetjük végig mind a tizenkettő óra eseményeit. Szal a lényeg, hogy porszem lesz a gépezetben és ez mindent megváltoztat. Egy feladata lesz a négy "sutyeráknak" -merthogy ilyen család a Földön nincs-, hogy túléljék az éjszakát. Gondolhatjátok, hogy a hiba mi lehet. Igen, pontosan....David Hasselhoff fog betörni hozzájuk piros gatyeszban és jóéjtmesét fog felolvasni a két lurkónak. ÁÁ nem. De már ez a verzió is izgalmasabb lenne. Az eredeti sztoriban épp a család háza felé fog kolbászolni egy rommá vert, baromira vérző, de ártatlan színesbőrű csóka. Segítségért üvöltözik, hát Charlie megsajnálja (a legfiatalabb Sandin) és beengedi otthonukba. Az idegen arc üldözői viszont ezt meglátják és tesznek egy visszautasíthatatlan ajánlatot apucinak. Vagy kiadják Will Smiths-t, vagy vér fog folyni, mert bemennek és játszanak pár menetet Playstation 4-en....a Mortal Kombat-tal! Az egyetlen kérdés, hogy tűlélik-e Sandinék ezt a féktelennek ígérkező party-t?
Ami hiba fellelhető az effajta ZS-kategóriás horrorfilmek ezreiben, az most itt egyszerre jelentkezik. A színészek játéka legalább olyan üres, mint Micimackó mézescsupra. Annyi különbséggel, hogy ő még mindig elmehet Malackához. Itt viszont a színész szakma szégyeneit ismerhetjük meg. Mindenki részéről. A legtöbb jelenet semmitmondó és unalmas. Annyira kiszámítható minden, hogy egy 4 bites tetriszjáték nagyobb fordulatokat foglal magában. Egy olyan beteg és értelmetlen csavar van a film vége előtt 20 perccel, ami után már azon gondolkodunk kit kérjünk meg, hogy minket tegyen el láb alól. A kameramozgások teljesen indokolatlanok. Többször is kapunk olyan virtuóz képi megjelenítést, amin kínos mosolyunk átcsap mogorva vicsorításba. A vágási munkálatokat egy tisztességes szakmai zsűri le sem pontozza. A hangokról és zenéről....na nem is mondok semmit. Most őszintén 2013-ban erre kell elpazarolni 3 millió dollárt? Jó nyilván ez filmes berkeken belül aprópénznek számít, de basszus, ha a rendező hírnevet szeretne, inkább utalta volna el az UNICEF-nek vagy UNESCO-nak, vagy az afrikai éhezőknek, vagy ha nagyon sóher, akkor vehetett volna magának egy templomot oltárral, pappal meg gyóntatófülkével, ahol egyúttal megbocsájtást is kaphatott volna Isten házában, amiért ekkora hibát vétett. De nem. Ez a pénz el lett füstölve ugyanúgy, ahogy a film láttán az agyunk. Indokolatlan fejfájást és émelygést okoz a produkció. Semmikori megtekintésre kifejezetten alkalmas. Aki meg azt meri állítani, hogy ez a filmnek mondott valami egy eddig teljesen ismeretlen nemzedéke a horror-műfajnak, és hogy ennél már csak VVAnikó mellei hatalmasabbak, azzal valami baj van.

Összegzésképpen:
Történet: az alapsztori indokolatlanul nagyot üt (4)
Megvalósítás: kritikán aluli (1)
Színészi alakítások: ezek színészek? (1)
Képi világ: nagyon le van maradva (1)   

Nincsenek megjegyzések: