2013. augusztus 2., péntek

Filmkritika: Éjfélkor Párizsban (2011)


Kritika: Für Nikoletta

Eredeti cím: Midnight in Paris 
Műfaj: Komédia/ Fantasy/ Romantikus
Rendező: Woody Allen
Forgatókönyv: Woody Allen
Szereplők: Owen Wilson, Rachel McAdams, Kurt Fuller
Játékidő: 100 perc
Bevételi eredmények: $ 56 816 662 (USA)
Hazai bemutató: 2011. november 10.
Forgalmazó: Budapest Film
FDM értékelés: 90%
___________________________________________________







Álmodozóknak és romantikusoknak szinte kötelező!

Az időutazás lehetséges? Ebben a történetben igen. Főhősünk Gil(Owen Wilson) író, igazi romantikus álmodozó. Menyasszonyával a két lábbal a földön álló, végletekig reális Inezzel(Rachel McAdams) üzleti okból Párizsba látogatnak, ahol is Gil felfedezi, hogy a város egy bizonyos pontján, pontban éjfélkor megjelenik egy ősöreg autó, mely visszarepíti őt az általa kedvelt '20-as évekbe. Itt egy előkelő művészi társaságba csöppen, melynek tagja Hemingway, Picasso, Dalí, Zelda és F.Scott Fitzgerald és még néhányan a kor leghíresebb arcai közül. Ebben a kis csapatban ismerkedik meg Adriana-val, aki ezelőtt Picasso, majd Hemingway szeretője volt. Kacifántos bonyodalmak közepette(például leendő apósa magánnyomozót küld a nyomába , aki eltűnik az időben)eszmél rá a nosztalgiázás különböző korokbeli mibenlétére.
A történet egyszerre elgondolkodtató és humoros. A színészek kiválóan alakítják rájuk osztott szerepüket, különös tekintettel a letűnt kor művészeit. Pont olyanok, amilyennek elképzeljük őket 80-90 év távlatából. A rendező/író Woody Allen (Annie Hall, Manhattan) jól ábrázolja mindkét, sőt később mindhárom kor klasszikus világát. A díszletek, a kosztümök és a színészek mind összhangban vannak egymással, így minket, nézőket is magukkal ragadnak egy különös utazásra a múlt és a jelen aranykorába. Talán nem véletlen, hogy a forgatókönyv 2012-ben a GoldenGlobe-ot és az Oscar-t is elvitte.
Bár Owen Wilson-tól (Ünneprontók Ünnepe, Én, a nő és plusz egy fő, Éjszaka a múzeumban) hamar megszoktuk a butácska vígjátékokat, itt mégis remekül alakítja a válságban és önbizalomhiányban szenvedő írót. Némi öniróniával és humorral fűszerezve kifejezetten kedvelhető figurává teszi a főszereplőt, így bár elsőre berzenkedtem tőle, mégis azt kell mondjam, tökéletes választás volt erre a szerepre.
Mindent összevetve remekbe szabott kis film lett. Szívből ajánlom mindenkinek, aki kicsikét is hajlamos a nosztalgiázásra. Higgyék el, megéri.
Összegzésképpen:
Történet : Négyes
Színészi alakítás : Ötös
Kosztümök díszletek: Ötös

Nincsenek megjegyzések: