2013. szeptember 8., vasárnap

Filmkritika: The Frozen Ground (2013)

Kritika: Papp Zsolt

Eredeti cím: The Frozen Ground
Műfaj: Életrajz / Krimi / Thriller
Rendező: Scott Walker
Forgatókönyv: Scott Walker
Szereplők: Nicolas Cage, John Cusack, Vanessa Hudgens
Játékidő: 105 perc
Bevételi eredmények: N/A
Hazai bemutató: N/A
Forgalmazó: N/A
FDM értékelés: 65%
_________________________________________________









   Scott Walker legújabb rendezése sajnos teljesen sablonosra sikeredett. Hiába írta meg a forgatókönyvet, amiben leginkább megtörtént eseményekre támaszkodott, végül csak egy átlagos krimi kerekedett ki belőle. Gondoltam, ha már 48 évet kellett várni Cindy Paulson megdöbbentő vallomására, ami alapján megszülethetett a feldolgozás, akkor lényegesen több, újító jellegű elem kerül bele. Nem így történt.

   A rideg és kietlen Alaszkai táj lenyűgöző önmagában, de ha köré kell építeni egy neves színészekkel tűzdelt történetet, akkor a végeredmény is kissé fagyossá válik. Hiába John Cusack és Nicolas Cage, sajnos az ő teljesítményük teljesen jelentéktelenre sikeredett. Ellenben van nekünk egy áldozatunk, akit Vanessa Hudgens alakít és be kell vallani, hogy az ő háta tartja egyedül az egész várat. Stabillá teszi az alapokat és nem inog meg, pedig elég nagy terhet aggattak a nyakába. A DVD-re érkező filmben még 50 Cent is helyet kapott, de mint mellékszereplő jóformán fel sem tűnik. Ez lenne hát a Frozen Ground, amit óriási lelkesedésem ellenére is le kell húznom.

   Az események teljesen le lettek sarkítva. Könnyedén követhetőek és nem hoznak meglepetést. Túl korán lelepleződik a gyilkos kiléte. Talán ennek időbeni halogatása feszültebbé tette volna a hangulatot. John Cusack számtalanszor bebizonyította, hogy mennyire lehet érte rajongani. De jelen pillanatban az volt az arcára írva, hogy én ezt baromira unom. Cage sehol nincs. Szerintem még mindig tárgyi bizonyítékokat keres. A slankított cselekmény nem ezt érdemelné, hiszen elég tragikus dolog, hogy több tucat fiatal lány vesztette életét a 70-es évektől kezdődően. Érdekessége a dolognak, hogy néhány jelenet teljesen tökéletesre sikerült, ami olyan mintha csak egyes momentumoknál adott volna bele a stáb apait anyait. Elhamarkodott, kapkodós és leginkább unalmas lett az egészét tekintve. Bőven lett volna még itt potenciál csak az nem tört a felszínre. Minden elismerés a női főszereplő érdeme. Természetesen egyszeri megtekintésre kiváló program. De ennyi.


Nincsenek megjegyzések: